Pagina's

zaterdag 1 januari 2011

Inleiding?

Naarmate de inleiding
dichterbij komt
slaat de twijfel toe.

Ik vind inleiden
zonder medische nood
op 41 weken
eigenlijk
niet nodig.
Een gezonde dracht
kan tot 42 weken.

De inplanning
is gebeurd
naar de agenda
van de gynaecoloog
niet naar die
van mijn meisje.

Ik heb al
een aantal
zaken geprobeerd
- voetreflex,
massage,
aromatische olie,
ricinusolie,
veel wandelen -
maar er gebeurt
niets.

Dat is,
naar mijn gevoel
en instinct,
het teken
dat lijf
en dochter
nog even tijd
nodig hebben.

Forceren is toch
nooit echt goed
en ik wil nog steeds
zo natuurlijk mogelijk
bevallen.

Geen klinisch gedoe.
Hou dat maar
voor als ik ziek ben…
Of als er iets
misloopt.

Aan de andere kant:
ik kan niet eeuwig
zwanger blijven.
Help, nee!

En de kans op vuil
vruchtwater
of  een te grote baby
wordt ook reëel.

Pfff. Lastig.
Ik zal het gewoon
op me af laten komen.
En hopelijk
mag ik na de
eerste inleiding
weer naar huis
en daar
volgens plan
lekker de natuur
haar gang
laten gaan.

En pas
naar het hospitaal
als het tijd is.

Hopelijk.

Maar ik besef ook
dat het
niet altijd loopt
zoals je het
plant.

14 opmerkingen:

 1. Mijn record heb je nog niet geklopt, maar het wordt wel spannend hè. Ik vind het wel fantastisch voor je dat je nog gewoon rondloopt! Daar kon ik enkel van dromen.

  Heb je al een bekkenmeting gehad? Mijn schoonzusje ging ook dagen overtijd en toen bleek bij een meting dat de baby er gewoon niet langs de natuurlijke weg uit kon. Het werd dus een keizersnee. Ik wil je geen schrik aanjagen hoor. Hoe dan uit geraakt dat dotje van je eruit en heb je haar binnen ten laatste twee dagen in je armen! Doetagoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ilse: daar ben ik ook heel blij om, vandaag nog de moed gevonden om mijne rommel in de berging op te ruimen, te kuisen en zelfs een nieuwe kattenbak te maken :)

  Bekkenmeting is inderdaad niet gebeurd, heb dat ook al gedacht, aangezien ik al voorweeën genoeg heb en er verder niets gebeurt… We zien wel, heb me er al bij neergelegd eigenlijk (letterlijk nu hihi).

  Aftellen! Maandag ten laatste! Ohhh ben nu al zemelachtig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat was trouwens jouw record? Ik lees her en der dat ze tegenwoordig 11 dagen toestaan en dan inleiden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier in NL is het een grote discussie waarbij gyns en verloskundigen elkaar zwarte pieten toespelen. De meeste sterftegevallen onder pasgeborenen schijnen in week 42 voor te komen. Belgie wordt daarbij genoemd als land waar het beter is (lees minder babysterfte) omdat er juist eerder wordt ingeleid.

  Andersom zou het dan weer zo zijn dat de bevalling meestal soepeler loopt als het natuurlijk start, omdat de baby en jouw lijf er dan klaar voor zijn. En het schijnt dat ze best goed kunnen monitoren of de placenta nog goed is en er genoeg vruchtwater is. Wat dat betreft is wachten misschien wel goed.

  I dunno... en als je zelf overtijd bent is het nog veel twijfelachtiger. Aan de ene kant ben je het zwanger zijn misschien wel zat en aan de andere kant wil je natuurlijk het beste voor je beebie en voor jezelf.

  Heb je er zelf niet ook iets over te zeggen hoe lang ze wachten? En... misschien hoef je helemaal geen keuze te maken en begint het vandaag of morgen gewoon alsnog. Ik duim voor je! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja die discussies heb ik inderdaad ook gelezen vandaag. Het is inderdaad wel een groter risico... Ik las net een paar opbeurende posts hieromtrent op 9 maanden.com, waar ze de inleiding gewoon heel traag deden, waardoor het helemaal geen hel was. Kan het er morgen over hebben in ziekenhuis. Zowiezo verloopt het in fases geloof ik.

  En ja: het beste voor kindje is uiteindelijk hetgene wat het meeste telt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooi dat je ook positieve verhalen tegenkomt. Als je een beetje gaat zoeken lees je toch vaak over de situaties waar er vanalles misgaat enzo. Als alles goed en makkelijk is gegaan, zetten mensen dat nou eenmaal minder vaak online ofzo. En zo lijkt 't dan wel of het allemaal heel risicovol is. 't is zo makkelijk dan te vergeten dat het in het overgrote deel van alle gevallen gewoon goed gaat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is meteen de reden dat ik probeer die fora te mijden, maar soms zijn ze de enige bron van info ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hey joke,
  inderdaad een lastige kwestie, en de echte waarheid is er niet.
  ten eerste is de toestand van het kind in de buik het allerbelangrijkste. Dat scheelt van mama tot mama en van baby tot baby.
  Ook de termijn is niet altijd even correct...

  Ik ben met simon volle 14 dagen overtijd gegaan, en had afspraken met de gyn (omdat ik zo graag op mijn eigen termijn wou bevallen) dat, als het goed met de baby ging, ik mocht afwachten tot 42+3! gelukkig ben ik op 41 weken en 6 dagen toch nog uit mezelf in gang geschoten. De afweging is een heel moeilijke.

  Weet wel dat, als je ingeleid wordt nu (of 10 dagen na je uitgerekende datum) je lijf er echt wel klaar voor is. Vaak is het zo dat moeders die net iets voor hun uitgerekende datum ingeleid worden, er nog niet veel voorwerk gedaan is, en de bevalling daardoor langer lijkt te duren. Jij hebt het voorwerk dus al een deel gedaan, dat scheelt alweer.

  Ik weet ook niet wat de meest ideale situatie is. Jawel: de meest ideale situatie is om zo open mogelijk te staan en niet te veel in te vullen over hoe je wil dat de bevalling gaat. Dat het ik tot 2 keer toe gedaan, en tot 2 keer toe kwam ik daar bedrogen mee uit (ideale natuurlijke thuisbevalling tegen 2 keer in ziekenhuis met flinke knip en 1 keer met kindje 5 dagen in couveuze afdeling). Bij allebei is de hechting helemaal goed gegaan en ook op beide bevallingen kan ik nu met een goed gevoel terugkijken, maar ik had me het zo anders voorgesteld, dat dat wel even geduurd heeft.

  En een trage inleiding lijkt mij inderdaad ook de beste, tenzij het alleen maar flut-weeën oplevert :-)

  anyway, ik duim ook voor je mee dat het toch nog vanzelf begint!

  Groetjes,
  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nathalie: thanks! Ik ga inderdaad proberen er zo open mogelijk voor te blijven, al begin ik nu eigenlijk wel eindelijk echt zenuwachtig te worden… Zoooo raar. Binnen 48u is niks nog hetzelfde...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel succes, Joke! Ik heb een vriendin die bij haar oudste gewacht heeft tot 42 +2! Zij is Nederlandse maar woont in B, en heeft gewoon geweigerd zich te laten inleiden zolang haar placenta nog goed was.

  Over het algemeen wordt er volgens mij in B te snel ingeleid, terwijl ze in NL dan weer vaak de neiging hebben om nogal lang te wachten, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach het is vandaag dag + 9, en blijkbaar wil mijn eigen lijf het hoognodige hormoon niet aanmaken dus zal ik vanavond toch maar naar de kliniek gaan voor ene gefaseerde inleiding. Kan daar nog altijd eens horen of alles goed is en of uitstel mogelijk is, maar toch: ik wil mijn meisje zien :))
  Mijn zus komt vanmiddag al af, zij zal erbij zijn.
  Toch raar. Heel raar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Joke,

  Ik dacht, ik kijk weer eens even op je blog, die kleine zal er misschien al wel zijn? Maar nee hoor, nog fijn bij mama zie ik. Bij ons is de derde ook ingeleid (die klopte de twee weken te laat van zijn broertjes nog bijna). De tweede besloot zich 1 dag voor de geplande inleiding dan-toch-maar-zelf te melden... Je weet nooit hoe het loopt, maar ik kan me goed voorstellen dat je er wat huiverig van wordt. Sterkte!

  xxx Celeste

  BeantwoordenVerwijderen
 13. we leven met je mee... veel moed hoor!
  dikke zoen, ils

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hopelijk is alles inorde?!

  BeantwoordenVerwijderen